Mentorskapet som verkligen gör skillnad

Mariol var arbetslös trots sina akademiska meriter och bra arbetslivserfarenhet. Maja, MINE:s verksamhetsledare, läste hans rop på hjälp och erbjöd honom deltagande i vårt Mentorskapsprogram. 5 månader senare får Mariol tillsvidareanställning. Hur gick det till? Läs Mariols känslofyllda berättelse om möten som förändrar öden och mentorskapet som verkligen gör skillnad. 

“Min arbetslöshet var en ganska kort resa om man räknar tiden/månader men en jättelång resa när det gäller stress, osäkerhet, ensamhet, hopp, drömmar och framtid. Jag fick besked från min arbetsgivare att jag skulle bli arbetslös i augusti 2013 och jättesnabbt bestämde jag mig att utbildning skulle bli min plan B. Jag viste att ’’arbetslöshet + utländsk utbildning’’ skulle minska mina chanser att få ett jobb. Jag sökte och blev antagen på Malmö Högskola, Magisterexamen inom Hållbart Statsutveckling’’. Allt gick jättebra tills jag blev examinerat i oktober 2014. Under hela året som jag var student försökte jag lösa min situation men det gav inget resultat. Jag registrerade mitt CV överallt och skrev till nästan alla företag som hade annonser ute men jag saknade referenser och det var svårt att bevisa mina erfarenheter med mina kontakter i Albanien och USA. Ingen trodde när jag visade internationella bevis och intyg, alla frågade om svenska erfarenheter och referenser.

Jag blev också medlem i olika grupper på olika sociala medier. Det var precis där, på en grupp i Facebook som heter Jobbfamiljen, som jag ”träffade” Maja. Hon berättade lite om MINE och vi bestämde en tid för att diskutera och se vilka möjligheter fanns för mig på den tiden. Maja anvisade mig att kontakta Leif och Sara som driver Open Doors projekt via Rotary, en organisation som MINE samarbetar med. Jag kontaktade Leif Thorwaldson och Sara Wettergren. Vilka underbara människor!! De hade fina jobb, fina kontor och bjöd mig på olika möten. Där återfick jag mitt självförtroende. ”Jag kan bli som dem” tänkte jag varje dag. Varför inte? Jag kan också bli framgångsrik.
Dagen kom och jag träffade Maja. Vi bestämde att jag skulle bli en del av MINE. Mentorskapsprogrammet var ett jättebra ide och jag sa till mig själv att det var min chans för att hitta den energi och möjligheten som jag behövde. Jag träffade många adepter och fick vetta att jag inte var den ända, att jag inte var ensam, att det finns många andra som jag och som vill bli en del av samhället. Förutom självförtroendet fick jag ett nätverk med underbara människor och vi diskuterade ganska ofta om nya idéer och nya vägar för att få jobb.
Under den tiden sökte jag fortfarande jobb, minst 50 olika tjänster per månad. Men igen, inget resultat. Jag var också på många olika intervjuer, men igen… ingenting.
Ekonomin var inte det största problemet. Jag ville göra någonting, ville gå ut och bidra med mina tankar och min energi.

MINE matchade mig med min mentor, Pehr Oscarson. Han var VD för ett stort företag och min första tanke var ’’Oj, han kommer att hjälpa mig att hitta jobb’’. Men, det blev inget jobb via Pehr, det blev ännu mycket mer! Pehr berättade om hans resa, om hur han byggde företaget och hur det blev ett av de största företag i Skandinavien. Det var underbart och han blev min idol. Jag läste om honom och hans vision om finansbranschen. Jag funderade för att starta eget och han var mitt bästa exempel. Men plötsligt ringde Arbetsförmedlingens Chef och kallade mig för en intervju. Jag frågade Leif, Sara och Pehr om jag kunde lämna dem som referens och de sa JA!

Intervjun gick jättebra, referenser var bland de bästa som man kan få….3 olika VD. Och ja, jag fick tillsvidareanställning.

Nu, efter ca 5 månader på jobbet, har jag klarat alla tester och är en examinerat arbetsförmedlare som hjälper hundratals människor att få arbete!

Men allt började med Maja och jag är tacksam för hela mitt liv.”

Mariol Spahol,

Arbetsförmedlare, Arbetsförmedlingen

IMG_3110