Mentorskapet omsätter ord till handling

Klockan är snart tio på morgonen och jag kommer till Personalhuset i Malmö några minuter före avtalad tid. Shino Diabate kommer och möter mig. Han bjuder på varm dryck och jag tackar ja. Vi börjar prata med varandra och jag känner omedelbart att det kommer att bli en trevlig konversation. Mike Doorly kommer ansluter, han hälsar på sin mentor med glädje och visar gott kamratskap. Han presenterar sig själv för mig och vi påbörjar intervjun… Ta del av hela intervjun  här  eller läs mer om sin resa nedan

ShinoMike

Shino Diabate är Healthcare Manager på Personalhuset och dessutom är Shino en malmöbo som brinner för frågor som mångfald och integration. Han har varit mentor i MINE:s mentorskapsprogram sedan oktober 2015.  Mike Doorly är adept i vårt mentorskapsprogram. Han tog kandidatexamen (First Class Honours) i fri konst vid University of the Arts, London. Dessutom har Mike flera års erfarenhet av detaljhandel och franchising i Storbritannien och andra länder i Europa och Latinamerika.  Han har varit i Sverige i ett år.

Shino berättar att han kom i kontakt med MINE år 2015. ”Jag läste en artikel om MINE på internet. Jag hade ansvar för att bygga upp Malmökontoret och jag ville helt enkelt bygga nya nätverk. Mitt svar på det var att göra det genom någonting som jag brinner för själv: mångfald, integration och att vara ett stöd för andra människor på det sätt jag kan. Jag tänkte: hur ska jag med mitt arbete få ihop det? Och då kom MINE som svaret”.Första steget för att gå från idé till handling var att Personalhuset blev medlem i MINE, berättar Shino och fortsätter:  ”Sen tyckte jag att det var ett naturligt steg att bli mentor. Jag har varit aktiv på arbetsmarknaden i mer än 20 år och jag är uppvuxen i Malmö. Därför har jag ett stort nätverk. Jag vet hur svårt det är att komma in på arbetsmarknaden och jag frågade mig själv: vad kan jag göra här och nu för att hjälpa till?”

För sin del, berättar Mike, att trots att han redan har erfarenhet inom detaljhandel och kundservice i många delar av världen, fick han inte jobb innan han blev adept i mentorskapsprogrammet som MINE driver. Han var volontär på ett Språkcafé vid Jobbmalmö och det var genom den verksamheten som han kom i kontakt med MINE. Marianne Östlihn intervjuade honom och förklarade vad mentorskapet innebär. ”Det låter fantastiskt, detta är precis vad jag behöver för att utveckla nätverket i Sverige” tänkte Mike. I oktober 2015 startade mentorskapsprogrammet, och där fick han träffa Shino för första gången.

Shino berättar: ”när vi började resan som mentor-adept par formulerade vi tydliga mål: att Mike skulle förbättra sin svenska genom exempelvis en praktikplats eller liknande. Mikes bakgrund med internationell erfarenhet passade bra ihop med mitt kontaktnätverk”. Han fortsätter: ”Mike är öppen och enkel att prata med. Han har koll på sina svaga och starka sidor vilket gjort det enklare att coacha honom. Vi klickade snabbt… det var en god match, helt enkelt!”

Jag frågade Mike vad som är det bästa med att vara adept. En entusiastisk Mike svarar: ”Det bästa som hänt mig i min roll som adept är att jag har träffat min mentor Shino. Han är trevlig och rolig och dessutom hjälpte han mig, genom  sitt kontaktnätverk, att få en praktikplats på IKEA. Det var Shino som öppnade dörren till IKEA. Utan honom hade jag inte kunnat komma i kontakt med företaget. Jag gick på intervju i december och min praktik startade i februari”Mike beskriver sin praktik på IKEA som ett betydelsefullt arbete eftersom han jobbar på avdelning Recovery.  ”Där tar vi hand om och återställer skadade och returnerade varor på ett affärsmässigt sätt”. Han tillägger ”Det är ett viktigt jobb om man tänker på ekonomi och företagets miljöarbete”. Dessutom, förklarar Mike: ”Genom min praktik på IKEA utvecklas jag själv. Jag har förbättrat min svenska och känner ett bättre självförtroende i Sverige. Praktiken har redan lett till helgjobb och sommarjobb”.

Shino slutar med en viktig reflektion: ”Hela MINE:s koncept hjälper företag och organisationer att bli mer mångfaldssmarta. Men, naturligtvis, mångfald kräver mångfald”, och gör ett tillägg: ”Malmö skiljer sig lite grann från andra städer i Sverige, på det sättet att det är väldigt blandat. Men på beslutsnivå är det fortfarande rätt så homogent. Jag skulle vilja se mer föreläsare och mentorer med utländsk bakgrund, och mer mångfald i ledningsgrupper och styrelser, även på MINE. Detta kommer att förändras sakta men säkert, och jag vill hjälpa till” avslutar han.

Jag delade femtio härliga minuter med ett fantastiskt mentor-adept par. Det var en stund fylld av nya tankar, intressanta reflektioner, glada skratt och god humor. Utan tvekan var det en bra matchning. Jag tackar Mike och Shino för att de tog sig tid och berättade sin solskenshistoria för mig. Jag ger mig iväg till kontoret; promenerar längs kanalen och känner den friska luften som blåser i mitt ansikte. Plötsligt funderar jag på Konfucius citat ”Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv”. Det stämmer helt och hållet.