Mentorskap som skapar ringar på vattnet

2010 fick Hafida Mandile, Quality Control Tekniker på Flint Group, höra talas om MINEs mentorsprogram. Hon hade då bott i Sverige i ett år och deltog i Korta vägen vid Malmö Högskola efter att ha klarat SFI på 5 månader. Från Marocko hade hon med sig en utbildning inom kemi och fysik samt arbetslivserfarenhet från läkemedelsbranschen. Genom MINEs mentorsprogram matchades Hafida med Mia Engblom, på den tiden Produktionschef på Trelleborg Ab.

-Jag fick mycket uppmuntran av Mia. Hon utmanade mig att skicka CV, ringa arbetsgivare och även knacka dörr vilket jag var extremt rädd för.
I december 2010, efter 4 månader i mentorsprogrammet fick Hafida praktik på Mias arbetsplats. Praktiken ledde till en fast anställning efter sex månader.

 

Mycket har hänt sedan dess och nu efter fem år är Hafida tillbaka i MINE:s IMG_0775mentorskapsprogram, denna gång som mentor.
– Jag fick jättemycket hjälp både av min mentor och av MINE när jag var adept så nu kände jag att det var dags att ge tillbaka!

I februari i år blev Hafida mentor till Rasha Hadi, kemist från Irak som har bott i Sverige i ca 3 år. Rasha säger att det är härligt att ha en sådan inspirerande mentor som Hafida, som dessutom har samma utbildnings bakgrund som hon själv.

-Vi har utvecklat en fantastisk relation. Sedan vi började mentorsprogrammet har vi träffats nästan varje vecka. Det är som att vi redan kände varandra.

I maj bestämde sig Hafida för att prata med sin chef för att försöka få en praktikplats till Rasha på Flint Group.  Och så blev det! Och redan efter fyra veckor blev Rasha erbjuden jobb på företaget. Rashas mål är nu att försätta utvecklas inom sitt område och till hjälp har hon fortfarande sin mentor och numera kollega Hafida.  I framtiden hoppas Rasha att hon har möjlighet att följa i Hafidas fotspår och också bli mentor inom MINEs mentorskapsprogram.

IMG_0781